aanvraag bijstelling milieuvoorwaarden  - Arbedkaai 3, 9042 Sint-Kruis-Winkel - OMV_2024090702

Inzage in openbaar onderzoek

Omwille van de auteursrechtelijke bescherming worden hier geen plannen ter inzage gelegd.

Voor het inkijken van het volledige dossier klikt u door naar het inzageloket (https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be)

Daar kan u ook uw bezwaar digitaal opladen.

 

Gegevens aanvraag

Projectnummer: OMV_2024090702

Vergunningverlenende overheid:  Vlaamse overheid

Aard van de aanvraag: Bijstelling voorwaarden door exploitant of vergunninghouder

Onderwerp: Verzoek tot bijstelling van de bijzondere milieuvoorwaarden voor de exploitatie van een windturbine

 

 

Bijstellingen voorwaarden:

  •                   Luminus deelt de doelstelling om het draagvlak voor windenergie te versterken en uit te bouwen. We realiseren dit met talrijke initiatieven waarbij we ons bereikbaar en toegankelijk tonen voor de verschillende stakeholders, met inbegrip van de omwonenden. De praktijk -zowel tijdens ontwikkeling als uitbating- leert ons dat persoonlijke contacten en specifieke informatie het verschil maken. We zijn er niet van overtuigd dat de publieke slagschaduwrapportage op enige wijze bijdraagt aan het noodzakelijke draagvlak.

De bijzondere voorwaarde wekt verkeerdelijk de indruk dat -bovenop de reeds voorziene instrumenten in sectorale voorwaarden en milieutoezicht en in tegenstelling tot enige andere sector- publieke controle en toezicht op windenergieproductie nodig is. Het draagvlak voor windenergie is ons inziens meer gebaat met een consequente toelichting en toepassing van de sectorale bepalingen. Binnen de toepasselijke sectorale voorwaarden is Luminus gehouden de controlerapporten voor slagschaduw ter beschikking te stellen.

De recente sectorale voorwaarden voor windenergie (7 juli 2023) werden aan een plan-MER onderworpen. Noch in dit plan-MER, noch in de sectorale voorwaarden werden bijkomende voorwaarden m.b.t. de publieke slagschaduwrapportage opgenomen. De Vlaamse regelgever acht het, ook na plan-MER, niet noodzakelijk in Vlaanderen een permanente en publieke slagschaduwrapportage te voorzien.
Niettemin hebben adviesinstanties en vergunningverleners de mogelijkheid bijzondere voorwaarden op te leggen waar dit noodzakelijk is om de hinder tot een aanvaardbaar niveau te beperken. Dergelijke bijzondere voorwaarde is per definitie specifiek aan een vergunningsaanvraag of activiteit. Een algemene toepassing op grondgebied van een stad/gemeente vindt geen oorsprong in de specifieke aanvraag. Bij gebrek aan specifieke aanleidingen, zoals de nabijheid van kwetsbare zones, zien wij geen aanleiding voor deze bijkomende rapportageverplichting.

Luminus stelt zich de vraag of de publieke rapportage over de ligging, omvang en blootstelling van individuele receptoren begrepen is binnen de algemene doelstelling om milieu-informatie breed te ontsluiten. Men kan zich de vraag stellen of het wenselijk en proportioneel is publiek te rapporteren over private eigendommen (positie ramen, veranda's, gebouwen) zonder enige voorafgaande vraag of toelating van de betrokkene.

Ten slotte merken wij op dat stilstand van windturbines, binnen de toepasselijke norm op jaar en dagbasis, sterk kan variëren over uitbatingsjaren. Deze stilstand hangt immers af van de werkelijke meteo-condities en technische beschikbaarheid van de betrokken turbines. Wij geloven dat deze variaties, die inherent zijn aan windenergie, bij publieke rapportage enkel aanleiding zullen geven tot meer vragen. Daarom is Luminus voorstander om bij vragen deze informatie steeds persoonlijk toe te lichten.

 

 

Locatie(s)

Arbedkaai 3, 9042 Sint-Kruis-Winkel (afdeling 14 sectie E nrs. 282X2), (291L), (291M), (291D), (291H), (294G), (294M), (294R), (294P), (318H), (319D), (326S), (326P), (332B), (358E), (358D), (362A) en (362B)

 

Waar kunt u alle stukken inkijken?

Gedurende de periode van het openbaar onderzoek, dat loopt  van 30 augustus 2024 tot en met 28 september 2024 kunt u bepaalde dossierstukken digitaal raadplegen via het Omgevingsloket.

Wenst u het volledige dossier (met alle plannen) in te kijken, dan komt u langs bij de Balie Bouwen, tijdens de openingsuren.

 

Let op: deze documenten zijn bestemd voor persoonlijk gebruik. Commercieel gebruik ervan is uitgesloten. De verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker van deze documenten. Bij een mogelijke inbreuk kan deze aangesproken worden door de betrokkene wiens intellectuele eigendomsrechten geschonden worden. De Stad Gent kan in deze op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.

 

Hoe bezwaarschrift indienen?

Je kan een bezwaarschrift digitaal indienen via Omgevingsloketof door afgifte aan de Balie Bouwen (op afspraak). Het kan ook per brief, gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Botermarkt 1, 9000 Gent. Dit kan ook via een aangetekende zending naar het college van burgemeester en schepenen, Botermarkt 1, 9000 Gent. Motiveer je bezwaarschrift en vermeld duidelijk op het bezwaarschrift het OMV-nummer.

 

Bijlagen ter inzage